top of page

Граю і не сумую


Трапляється часто, що з'являються негайні невідкладні справи, і нам необхідно на деякий час зайняти нашу дитинку. Можна посадити її перед телевізором чи обрати сучасні гаджети, але я хочу запропонувати вам підбірку ігор, від яких ваша кроха отримає задоволення і час пройде куди корисніше, ніж перед екраном.



1. Вода і ще раз вода! Більшість малюків можна успішно зайняти простим переливанням води. Поставте для дитини стільчик перед раковиною. Все, що від вас ще потрібно, це дати дитині пластмасові пляшки різного розміру, воронку, якщо така знайдеться, кілька коробок від маргарину або мірні пластмасові стаканчики, ложки або скляночки від приправ і, звичайно, - воду. Розвагу з переливанням води можна влаштувати і в ванній кімнаті. Краще якщо на підлозі не буде ніяких килимків. Постарайтеся перебувати десь неподалік і будьте впевнені, що на деякий час дитинка буде зайнята.

2. Малюнки з мережева. Дайте дитині дирокол, щоб вона зробила дірки в аркуші картону або щільному папері. Використовуючи довгий шнурок для взуття або міцну товсту нитку і, закріпивши вузлик на одному кінці, дитина може позабавитися, прошиваючи зигзагами папір через дірки. Коли малюк закінчить свою працю, допоможіть йому на останньому кінці нитки зробити вузлик. Ще цікавіше буде, якщо використовувати нитки різних кольорів. Запропонуємо інший варіант подібної роботи. Порадьте дитині скріпити (зробити альбом) аркуші з її власними малюнками. Для цього необхідно виконати отвори з лівого боку кожного аркуша, а потім прошити їх.

3. Автор своєї книги. Діти люблять самі робити книжки. Поки ви зайняті своїми справами, нехай дитина зробить свою книгу. Можна почати з чистих паперців і просто зшити їх разом або, використовуючи дужки, скріпити аркуші і всі сторінки пронумерувати, а дитина нехай прикрасить кожен з них якимись малюнками.

4. Колаж з тканини. Для цієї захоплюючої витівки дітям потрібно пара коробочок з ганчірочками різного кольору, клей і трохи паперу для малювання. Потрібно порвати ганчірочки на дрібні шматочки, пом'яти їх і розкласти перед собою на столі, підібравши за кольором. Потім дитина наносить на аркуш невеликі краплі клею. Шматочок зім'ятої тканини потрібно приклеїти одним кінцем до паперу, а інша частина буде лежати абсолютно вільно. Освоївши цю техніку, дитина зможе створювати твори абстрактного мистецтва. Таким же чином можна отримати незвичайний ефект і на малюнках: вставлені туди ганчіркові хмари, квіти, снігуроньки і вогонь переведуть малюнок в третій вимір.

5. Продавець лимонаду. Діти дуже полюбляють продавати лимонад. Для цього вашій дитині, можливо, будуть потрібні один-два товариша. Це дуже добра нагода для дітей різного віку попрацювати разом. Нагадайте дітям, що у них повинен бути візок, столик або коробка, з якої вони могли б продавати свій лимонад. Можливо, дітям захочеться прикрасити свій візок і зробити вивіску. Після того як діти приготували стаканчики, напій, а може, і лід, вони можуть почати торгівлю. Запропонуйте їм продавати лимонад за кілька монет. Старші діти, як більш обізнані "бізнесмени", можуть подумати про ціни, наближених до реальних. Спробуйте з ними домовитися про виплату вам якогось відсотка з виручки за надане обладнання та продукти.

6. Мрія дизайнера.

Знайдіть старе простирадло за розміром ліжка вашої дитини. Дайте дитині різні незмивні маркери - і ваш художник готовий буде взятися до втілення своїх великих задумів. Нехай він розмалює простирадло, як йому захочеться - зобразить самого себе, сплячого, сценку з життя джунглів або що-небудь інше, навіяне його фантазією. Не менш цікаво буде розписати простирадло і власним ім'ям або буквами алфавіту.

7. Автопортрет.

Знайдіть такий великий аркуш паперу, щоб дитина могла на нього влягтися. Підійде і коричневий крафт. Нехай дитина ляже на папір, а ви обведіть її контур товстим чорним маркером або олівцем. На цьому ваша частина роботи закінчується. Тепер нехай малюк, поглядаючи в дзеркало, постарається зробити автопортрет в натуральну величину, включаючи одяг, прикраси, волосся і обличчя.

8. Сенсорна коробка.

Якщо у вас немає підготовленої коробочки, запропонуйте дитині макарони, крупи, штучні рослини, квіти, фігурки тварин, птахів, комах, людей чи казкових героїв. Нехай малюк фантазує і створить свій уявний світ.

9. Ревізія бібілотекаря.

Дайте дитині штампик і попросіть свого малого бібліотекаря проревізувати свої книжки, поставивши відбиток на першій сторінці.

10. Фарбуємо спагетті.

Видайте дитині довгі спагетті та фарбу або маркери-глітери. Повірте, дітям ця справа до снаги!



bottom of page